Ryysyt rakensivat unelmiensa hirsitalon Palonummelle

Palonummen uudehkolla asuinalueella, reilun kilometrin päässä Siuntion juna-asemalta, voi kuulla työkoneiden surinaa ja naulapyssyjen pauketta, kun työmiehet hääräävät rakenteilla olevien omakotitalojen pihoilla. Tänne, niityn laidalle, on myös Ryysyjen perhe rakentanut unelmiensa hirsitalon. Matka Espoosta Siuntioon ei kuitenkaan ole ollut aivan suoraviivainen.

– Löysimme ensimmäisen yhteisen kotimme Sipoosta, joka oli päällisin puolin juuri sitä, mitä olimme toivoneet. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, ennen kuin huomasimme asuvamme hometalossa, perheen isä Antti muistelee.

– Jouduimme asumaan evakossa samalla, kun taloa korjattiin. Halusimme saada talon kuntoon, joten kaikki käytiin läpi perin pohjin. Kun pitkä urakka oli ohi, asuimme talossa vielä vuoden varmistaaksemme, että kaikki home oli saatu poistettua.

Kokemus hometalon ostamisesta ja sen kunnostamisesta oli kuitenkin muuttanut perheen arvomaailmaa. He päättivät myydä talon ja muuttaa takaisin kerrostaloasuntoon Espooseen miettimään tulevaisuutta.

– Meillä oli Espoossa tosi kiva asunto, mutta pinnan alla kyti koko ajan tarve puuhata. Ensimmäinen ajatus oli, että jos sittenkin hankkisimme mökin. Löysimmekin 100-vuotiaan ruukkiasunnon Mathildedalista, Erica kertoo.

– Mutta kun mietimme arjen sujuvuutta, teini-ikäistyviä lapsia ja sitä kodin ja mökin välistä suhaamista, tiputimme lopulta mökkivaihtoehdon pois listalta. Halusimme löytää kodin, jossa yhdistyisi toiveemme kodista ja vapaa-ajan asunnosta.

Hometalon myötä oli jäänyt huoli siitä, jos kohdalle osuisi toinen sisäilmaongelmainen kohde. Kun on kerran altistunut homeelle, oireet palaavat herkemmin, joten seuraavaa taloa alettiin etsiä uusin kriteerein.

Olohuoneen isoista ikkunoista avautuu kaunis näkymä puutarhaan.
***

Ryysyjen hirsitalo on rakennettu aidoista materiaaleista niin, että sillä on mahdollisuus kestää satoja vuosia.
***

Ryysyt etsivät alkuun mahdollisimman yksinkertaista hirsi- tai kivitaloa, mutta samalla ajatus oman talon rakentamisesta nousi toiseksi vaihtoehdoksi. Pariskunta kokeili tuuriaan useampana vuonna Espoon tonttiarvonnassa laihoin tuloksin.

– Meillä ei ollut onnea, saamamme arpanumerot eivät mahdollistaneet hyvän tontin valintaa. Kerran vastaan tuli ihana tontti, mutta kun selvisi, että se olikin ainoastaan vuokrattavissa, niin sekin sai jäädä, Erica huokaisee.

Siuntio ei alueena heti juolahtanut pariskunnan mieleen, vaikka Antin äiti on asunut kunnassa jo 30 vuotta.

– Lopulta laajensimme tonttihakua, ja pian vastaan tuli yksi jos toinenkin mielenkiintoinen vaihtoehto. Niinpä lähdimme niitä katsomaan, Antti sanoo.

– Meillä oli alusta alkaen mukana arkkitehti, jonka kanssa olimme jo käyneet läpi sitä, mitä uudelta talolta halusimme. Yhdestä tontista innostuimme kovasti, mutta arkkitehti ilmoitti, että voitte ostaa tontin, mutta sille hän ei taloa piirrä. Se jäi ostamatta, Erica nauraa.

Kerran Erica lähti yksin katsomaan Palonummella sijaitsevaa tonttia.

– Soitin Antille ja hihkuin, että tämä se on! Ennen ostoa toimme arkkitehdin katsomaan tätäkin tonttia. Kieltämättä hieman jännitti kuulla hänen mielipiteensä.

Perheellä on myös alpakoita, jotka laiduntavat läheistä niittyä.
***

Huoli oli kuitenkin turha. Arkkitehdin mielestä paikka oli täydellinen, joten tonttikaupat tehtiin kunnan kanssa, ja rakennusprosessi pantiin käyntiin. Paikallinen rakennusmestari löytyi kaupanvahvistajan kautta.

– Lähialueen yrittäjien suosimisen taustalla oli paitsi ekologisuus myös halu tukea paikallista yrittäjyyttä. Oli ilahduttavaa huomata, että lähialueelta löytyi taitavia ja sitoutuneita ihmisiä, jotka mielellään liittyivät projektiimme.

– Joka perjantai tarjottiin pullakahvit, ratkottiin yhdessä ammattilaisten kanssa ongelmia ja palloteltiin ideoita.

Heti kun hirsikehikko oli pystytetty, jäi Antti puolen vuoden rakennusvapaalle.

– Lähes kaikki mitä täällä sisällä on tehty, on minun ja Erican työtä. Me olemme hyvä tiimi. Erica on taitava suunnittelemaan ja valitsemaan oikeita materiaaleja, minä taas pystyn tekemään nopeita ratkaisuja paineen alla. Oli hyvä ratkaisu, että olin koko ajan rakennustyömaalla. Näin eteen tulleet ongelmat saatiin välittömästi ratkottua.

Antti ja Erica kehuvat vuolaasti mukana olleita tekijöitä, joiden myötä rakentaminen eteni sujuvasti. Parin vinkki oman talon rakentamisesta haaveileville onkin:

– Kannattaa jo tontin ostoprosessiin ottaa joku mukaan miettimään, millainen talo tai talopaketti tontille sopisi.

– Sillä on iso merkitys, millainen talo mihinkin ympäristöön rakennetaan ja miten se tontille sijoittuu. Ammattilaisen kanssa lopputuloksesta saa harmonisen ja omia tarpeita vastaavan.

Talo valmistui tasan vuoden kestäneen urakan jälkeen heinäkuussa 2019. Ryysyt olivat asuneet koko rakennusprojektin ajan läheisessä vuokra-asunnossa. Muuttotarkastusta odotettiin kuin kuuta nousevaa:

– Sinä päivänä, kun saatiin muuttolupa, olin ajatellut, että mennään talolle iltapäivällä vain ihmettelemään ja fiilistelemään, koska meillä ei ollut kiire luovuttaa vuokra-asunnon avaimia. Antti oli kuitenkin toista mieltä ja oli jo kantamassa tavaroita kovaa vauhtia uuteen kotiin. Lopulta kaikki tavarat oli muutettu iltaan mennessä. Nukuimme heti muuttolupapäivästä lähtien omassa uudessa kodissa, Erica kertaa.

– Se oli ihmeellinen tunne. Olen sitä mieltä, että rakentaminen on ollut yksi aikuiselämäni parhaista kokemuksista. Tämä talo on rakennettu aidoista materiaaleista niin, että sillä on mahdollisuus kestää satoja vuosia. Kaikki mikä voi olla luonnonmateriaalia on luonnonmateriaalia – täällä ei ole lastulevyä, muovia tai MDF:ä. Talon pysyvyys tuntuu hienolta, Antti jatkaa.

Rakentamisesta on jo ehtinyt kulua muutama vuosi, ja Siuntio on tullut entistä tutummaksi.

– Iso ero Espooseen on se, että vaikka siellä oli laaja harrastustarjonta, piti lapsia aina kuljettaa, koska välimatkat olivat pitkiä. Täällä Palonummella lapset voi hypätä pyörän selkään ja mennä itse. Kaikki on lähellä, toteaa Antti.

– Rakastamme alueen lähiluontoa ja näitä ympärivuotisia ulkoilumahdollisuuksia. Olemme esimerkiksi kovia avantouimareita, ja kunnan ylläpitämä avanto Störsvikissä on loistava, kehuu Erica.

Antti ja Erica kiteyttävät, mitä niin moni muukin siuntiolainen sanoo:

– Käymme töissä pääkaupunkiseudulla, ja meidän on helppo päästä täältä sinne. Ollaan lähellä mutta silti maaseudulla – parasta!